Catina_alba

Ulei de catina

Uleiul de catina se poate prepara în felul urmator: se spala bine cu apa fiarta si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in servete. Se zdrobesc apoi pe rînd cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinîndu-se aproximativ 600 de grame. Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul de catina. Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intii la aer, apoi într-un cuptor deschis pina devine sfarimicios. Se risneste in risnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de porumb. Pudra cintareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi bine. Se lasa timp de trei saptamini, agitind amestecul din cînd în cînd. Dupa cele trei saptamini se scurge usor. Uleiul astfel obtinut este destul de concentrat. Se ia cite o lingurita cu 15-20 de minute inainte de masa, de 2-3 ori pe zi.

Cidru de catina

Din 500 g fructe proaspete, 5 litri de apă fiartă şi răcită, 1,5 kg zahăr clarifiat, drojdie cât o nucă şi suc de la o lămâie se vor pune într-un vas de tip damigeană cu dop de fermentaţie. Se ţine vasul două săptămâni la temperatura camerei, apoi se trage în sticle şi se păstrează la rece.

Sirop de catina

Picture
Ingrediente:
  •  2 kg de fructe proaspete de catina
  •  1 kg miere.
Mod de preparare:
Dupa ce adunam catina, separam fructele de crengute , ajutandu-ne de o furculita si ...cu mare grija sa nu ne intepam. Le spalam apoi  cu apa si le lasam sa se usuce foarte bine. Le pasam cu blenderul apoi le strecuram printr-o sita foarte fina sau printr-un tifon. Lichidul rezultat il amestecam cu mierea si il punem in sticle inchise ermetic.
Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile  din plastic, sticla sau lemn, pentru a nu oxida.
Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare. Se poate pastra timp de 2-3 luni. Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun.
Sau putem prepara o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.
Pulpa ramasa de la fructele folosite pentru sirop, se poate usca si macina  cu rasnita de cafea. De asemenea si fructele intregi se pot usca si macina in pulbere fina. Pastram pulberea in borcane si o folosim pentru ceai. O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita.
Se lasa sa infuzeze apoi se bea.
O alta metoda de preparare a catinei este sa pasam cu o furculita boabele apoi sa le amestecam cu miere.Pastram pasta la frigider si luam din ea 2 lingurite inainte de micul dejun.

Dulceata de catina

Ingrediente:
  • 3 cani fructe de catina
  • 2 cani zahar
  • 1 pachet  cu gelfix clasic
  • 50 ml apa
  • o lingura zeama de lamaie
  • un plic zahar vanilinat
Mod de preparare:
Fructele de catina se spala si se amesteca cu apa, 2 linguri cu zahar si  praful de gelfix. Se pun la fiert.
Cand incepe sa fiarba se adauga restul cantitatii de zahar,   zeama de lamaie , zaharul vanilinat si se amesteca bine. Din momentul in care incepe sa fiarba  din nou se mai lasa 5 minute  si se opreste focul.
Se pune fierbinte in borcanele spalate , sterilizate si uscate.

Gem de catina

Ingrediente:
  • 3kg catina
  • 1,5 kg zahar
  • 2 pahare de apa
Mod de preparare:
Se spala foarte bine fructele de catina si se lasa sa se scurga intr-o sita. Se leaga zaharul cu 2 pahare de apa, la foc iute, se pun fructele, se fierbe pana se leaga, ca o dulceata. Trebuie avut grija sa indepartam spuma care apare cand gemul de catina fierbe. Se lasa sa se raceasca si se pune gemul in borcane.

Fursecuri cu gem

Ingrediente:
  • 3 oua,
  • 250g zahar,
  • 250ml ulei,
  • 1 lingura amoniac,
  • faina cat cuprinde,
  • coaja de lamaie rasa,
  • zahar vanilat,
  • gem acrisor, (macese, catina, caise)
Mod de preparare:
Se amesteca bine ouale cu zaharul si amoniacul nestins pana se omogenizeaza compozitia, apoi se pune la frigider pentru 8 ore. Dupa trecerea celor 8 ore adaugam uleiul ca la maioneza, coaja de lanaie, vanilie si faina (aluatul trebuie sa fie potrivit de tare ).
Intindem o foaie groasa de 2-3 mm care se taie rondele cu un pahar mic (sau cu forme de braduti, stelute .. ca decor pentru sarbatoarea Craciunului).
Se unge o tava cu ulei si se coc pana se albesc. Dupa ce se racesc, se unesc doua rondele cu gem (se poate face si o crema din unt, cacao si zahar )
Glazura:
7 linguri zahar pudra,2linguri cacao,1 lingura ulei(pentru luciu), apa fierbinte.
Preparare glazura:
se pune la fiert apa cu uleiul zaharul si cacaoa.
Inainte de a se raci (cat este lichida) se toarna glazura peste fursecuri.
Fursecurile se pot decora cu nuca de cocos de diferite culori sau alte decoratiuni.